The Beginners mind, sessie 3

Geschreven door: Marcel Verheugd

De gitaar heeft mij gevonden toen ik een jaar of 11 was. Men had de verwachting dat ik verder zou gaan met piano spelen, in een professionele richting. Maar op Oudejaarsavond sliep ik bij een nicht, op een matje, naast een gitaar. Toen ik hem zag staan wist ik; wij gaan samen iets doen. In die sparkle, dat zielsverlangen dat als kind ontstond, ligt mijn essentie. Soms raken we die kwijt en moeten we het weer even opduiken. Dat is waar ik je in wil begeleiden.

6 juli 2021

“Het gevoel van een ‘onzeker zelf’ betekend dat ik mijn ‘beginners mind’ verloren hebt”

Onzekerheid komt vaak voort uit een vergelijk met anderen of het verliezen van nieuwsgierigheid naar iets nieuws. Dan kan ik vast komen te zitten in wat ik al weet en wat ik allemaal meedraag. The beginners mind kan me leiden naar een naïeve manier van musiceren. Zoals een kind een eigen melodie laat oppoppen. Puur uit plezier en nieuwsgierigheid.

In relatief korte tijd is een mij tot dan toe bekend leven onder mij vandaan gevallen. Dat voelt als een ramp en kan tegelijkertijd een zegen zijn. Nu mag ik helemaal opnieuw beginnen. Met een beginners bewustzijn.

Wat is dat dan?
De ‘beginners mind’ wordt vaak aangereikt als een behulpzame staat van zijn om in te stappen bij elke meditatie. Je staat dan weer helemaal open om iets te ontvangen wat je nog niet weet. Los van alle andere meditaties en ervaringen uit je verleden.

Een mooi verhaal uit de Zen-traditie is die van ‘het lege theekopje’
Een hoogleraar komt bij een Meester om meer wijsheid te vergaren. Hij gaat voor de Meester zitten en vraagt hiernaar maar verteld vooral over de veelheid van wat hij allemaal al weet. De Meester schenkt zijn theekopje bij. Maar gaat door tot de thee over de rand heen giet. “Wat doet U nu?”, vraagt de hoogleraar.Uw hoofd is als dit kopje zegt de Meester. Deze is zo vol. Er kan niets meer bij. Ga heen en leeg eerst uw theekopje.

Oké

Wat doe ik dan als mijn partner overlijdt? Mijn oudste dochter op kamers gaat. Ik verhuis uit mijn vertrouwde woonplaats, mijn werk daar opgeef, mijn muzikale trio waar ik meer dan 12 jaar mee optreedt allemaal verdwijnen als sneeuw voor de zon?

  • loop meditatie in de Zentuin (foto)
  • Effortless oefening gewoonweg voor je uit spelen ……
  • Zen guitar hoofdstuk zoeken
  • Kracht van het NU
  • Nachttrein
  • Stem bevrijding
  • etc

Dat is mooi. Eerst leeg zijn. Mijn theekopje eerst leegmaken. Om iets echt nieuws te kunnen leren en verstaan. Dan kan ik als een kind in een nieuwe speeltuin zijn met allemaal nieuwe ervaringen.

Het onderzoek is begonnen. Mijn theekop zoveel mogelijk geleegd. Mijn missie wordt steeds helderder.
En nu…….
Schrijven
Delen….bij deze
En door…..

Daar kan weer mooie muziek uit voortkomen met ware woorden vanuit een nieuwe plek.
Dat gun ik de wereld. En mezelf.

Namasté

Pin It on Pinterest

Shares
Share This